Rumeli Hisarı hakkında genel bilgiler
İstanbul’un Avrupa yakasında yer alan Rumeli Hisarı (Boğazkesen Hisarı) Sarıyer ilçesi sınırları içerisinde yer alır. Toplam 30 dönümlük bir arazi içerisinde yer alan Rumeli Hisarı, boğazın en dar ve akıntılı kısmında stratejik bir bölgede inşa edilmiştir. Yapımı efsanelere konu olan Hisar’ın inşaatı 15 Nisan 1452’de başlamış ve 31 Ağustos 1452 tarihinde tamamlanmıştır. Günümüzde müze ve açık hava tiyatrosu olarak kullanılmaktadır ve özellikle yaz dönemlerinde konserlere ev sahipliği yapmaktadır.
Gelelim efsaneye…
Rumeli Hisarı’nın şu an olduğu tepenin üzerinde bir Bizans Kilisesi varmış. Bu kilisenin gizlice Müslüman olan bir rahibi varmış. Rahip bir gün Sultan II. Mehmet’e bir mektup göndermiş. Mektupta, “Kilisenin olduğu yere bir kale ve Akdeniz’e çıkan boğazda iki kale yaptırır sonrasında İstanbul’a erzak geçişini engellerseniz, Istanbul’da kıtlık olur ve şehir düşecektir” yazmış.
Sultan II. Mehmet mektubu alıp okumuş. Fakat kilisenin olduğu bölge Bizans toprağı olduğundan ve Bizans ile komşuluk ilişkileri iyi gittiğinden bu durum farklı bir şekilde çözmeye karar vermiş.
Sultan, İmparator XI. Konstantin’den avlanma bahanesi ile izin alarak Karadeniz tarafında yer alan Terkos Kalesi’ne gitmiş. Av sonrasında elçisini, av hayvanlarını İmparator’a hediye etmek için göndermiş. Elçi, avlanan hayvanları İmparator’a hediye etmiş ve ardından Sultan’ın bir isteğini de İmparator’a iletmiş. Sultan, bir av köşkü yaptırmak istemekteymiş. İmparator elçiye doğrudan “hayır” yanıtı veremediği için, av köşkü inşaatı yerinin ancak bir dana derisini geçmediği takdirde onayladığını aksi takdirde barışın zarar göreceğini söylemiş.
Haberi alan Sultan II. Mehmet, dana derisini çok ince bir şerit haline kestirtmiş ve bu uzun şeritleri birbirine bağlattırmış. Sonrasında bu şeridin çevrelediği alana da inşaatı yaptırmaya başlamış. Edirne’den bir sürü inşaat ustası ve işçi getirtmiş Kale yukarıdan bakınca arapça Muhammed yazacak şekilde inşa edilmiş.
Kısa bir süre sonra hisarın tamamlandığını gören Konstantin hemen elçisini göndermiş ve hisarın yıkılmasını aksi halde anlaşmanın bozulacağını belirtmiş. Sultan II. Mehmet’te elçiye uzun bir şerit haline getirdiği dana derisini vermiş ve İmparator’a “Anlaştığımız gibi dana derisinin kapsadığı alana binamızı yaptık” mesajını göndermiş…
Bizans’ın bu çabalarına karşın Sultan II. Mehmet, Rumeli Hisarı’nın sonrasında Çanakkale Boğazı’nın iki yanına da iki ayrı kale yaptırır ve Bizans’ın destek kanallarını kapatır.