yedi tepeli istanbul

Yedi Tepeli Istanbul

Kategoriler: Diğer Efsaneler, Efsaneler & Hikayeler, Tarihi Efsaneler Yazan: efsaneciYorum yaz

Yedi Tepeli Istanbul…

İstanbul kuruluşundan beri her zaman “Yedi Tepeli Istanbul” olarak anılmıştır. Aile büyükleri veya çevremizdekiler İstanbul’dan bahsederken bazen bu deyimi kullanır veya çevremizde İstanbul’dan bahseden birisi olunca genellikle bu deyimi duyarız. Peki nesillerden nesillere aktarılan ve bu “Yedi Tepeli Istanbul” hikayesinde bahsedilen tepeler hangileri? Birçoğumuzun aklına ilk başta Esentepe, Gayrettepe gibi sonunda “tepe” eki olan semtler gelse de, İstanbul ilk kurulduğunda bahsedilen tepeler buralar değildi… Birçok edebiyatçının, şairin ve hatta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin logosunda bile gösterilen bu tarihi tepeleri gelin öğrenelim.

Tarihi Yarımadanın Tepeleri…

Ortalama yüksekliği 70 metre civarında olan “Yedi Tepeli Istanbul”daki tepeler, şehrin ilk kurulduğu zamanlarda, günümüzün tarihi yarımadası içerisinde ve çevresinde yer alan yedi farklı tepeyi ifade etmektedir.

  1. Sarayburnu tepesi

Topkapı Sarayı, At Meydanı  (Eski Hipodrom), Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Cami’nin de yer aldığı tepe ilk tepedir. Romalılar ve Bizans İmparatorluğu dönemlerinde burası “Dünyanın Merkezi” sayılıyordu. Bu bölgede ayrıca “Million Taşı”da yer almaktadır. Zamanında saatler bu taşa göre ayarlanırmış ve hatta Ayasofya’nın bile “Million Taşı” nedeniyle buraya inşa edildiği düşünülmektedir. (O dönemin Greenwich’i olarak düşünebiliriz.) Bu tepe denizden ortalama 30 metre yüksekliğinde olsada, konumu nedeniyle Bizanslılar sonrasında Fatih Sultan Mehmet tarafından da imparatorluğun merkezi ve sarayı için burayı seçmiştir.

  1. Çemberlitaş tepesi

Çemberlitaş, Çorlulu Ali Paşa Medresesi ve Nuruosmaniye Cami’nin içerisinde yer aldığı tepe ikinci tepe olarak düşünülmektedir.

  1. Beyazıt tepesi

Deniz seviyesinden ortalama 50 metre yükseklikte yer alan bu tepe içerisinde Beyazıt Camisi, İstanbul Üniversitesi (Eski Harbiye Nezareti), Süleymaniye Külliyesi yer almaktadır.

  1. Fatih Tepesi

Bu tepenin içerisinde şuan 1470 yılında inşaatı tamamlanan Fatih Külliyesi yer almaktadır. Bizans zamanında ise bu tepede Hz. İsa’nın 12 Havarisine adanmış olan Havariyyun Kilisesi yer almaktaydı. Hatta ölen Bizans İmparatorlarının da bu tepeye gömüldüğü inanılmaktadır.

  1. Yavuz Sultan Selim Tepesi

Günümüzde Çarşamba semtinin içerisinde yer alan ve Haliç’e bakan, Yavuz Sultan Selim Camisinin de içerisinde yer aldığı tepedir. Ortalama yükseklik 50 metre civarındadır. Dik yokuşun aşağısında Haliç Sahili’nde Balat yer almaktadır. Bu tepenin içerisinde ayrıca Fener Rum Patrikhanesi ve Fener Rum Lisesi yer almaktadır.

  1. Edirnekapı Tepesi

Bu tepe aynı zamanda “Mihrimah Sultan Tepesi” olarak da anılmaktadır. Bizans’tan kalan son yapılardan biri olan Tekfur Sarayı ve Kariye Müzesi’de burada yer almaktadır. Denizden ortalama 70 metre yüksekte yer alan bu tepe İstanbul’un en yüksek tepelerindendir.

  1. Kocamustafapaşa Tepesi

Bu tepede şu an Osmanlı zamanından kalma Haseki Külliyesi, Haseki Sultan Camisi, Bayrampaşa Mescidi ve Altı mermer’in kuzeyinde bulunan Mokios Sarnıcı yer almaktadır. Bizans döneminde ise bu tepede İmparator Arkadius tarafından yaptırılan Arkadius Forumu ve Sütunu yer almaktaydı. Bu sütun Osmanlı İmparatorluğu zamanında burada kurulan yerel pazardaki satıcıların kadın olması nedeniyle “Avrat Pazarı Taşı” adını almıştır.

yedi tepeli istanbul

Gelelim diğer tepelere…

Yedi tepeli Istanbul’un ilk kurulduğu zamanlarda surlarının dışında kalan ve her birinin farklı hikâyesi olan başka tepelerde yer almaktadır. İlerleyen yazılarda hikayelerine ve efsanelerine değineceğimiz bu tepelerin isimleri ise şu şekildedir:

Alemdağı

Aydos

Büyükçamlıca

Çeliktepe

Çıplaktepe

Esentepe

Fetihtepe

Fikirtepe

Gayrettepe

Göztepe

Gültepe

Hürriyettepe

İcadiyetepe

Karlıtepe

Kayışdağı

Kuştepe

Küçükçamlıca

Madentepe

Nakkaştepe

Nurtepe

Seyrantepe

Sultantepe

Şehitliktepe

Şirintepe

Tepebaşı

Yuşâ Tepesi