En bilinen Yunan mitolojik yaratıklardan biri olan Minotor’un kafası boğa, gövdesi ise insan biçimindedir. Farklı dillerde Minotaur, Minotauros gibi benzer isimlerle adlandırılır. Birçok fantastik edebiyat eserinde, filmlerde ve fantastik öğeler içeren oyunlarda yer almaktadır. Fakat Minotor’un esas ortaya çıkışı ile ilgili efsaneye gelirsek, hikayenin Girit’te başladığını ve büyük bir çoğunluğunun burada geçmekte olduğunu görürüz…
Kral Minos, Pasiphae ve Girit Boğası
Kutsal bir soydan gelen Kral Minos, Yunan Mitolojisi’nde geçen tanrıların kralı Zeus tarafından taçlandırılır ve her dokuz senede bir kendisine yine Zeus tarafından verilen emirlere göre Girit’i yönetir. (Kral Minos aynı zamanda Zeus ve Europa’nın 3 oğlundan biridir. Diğer kardeşlerde Rhadamanthys ve Sarpedon’dur.)
Minos, Helios ve Crete’in kızları olan Pasiphae ile evlenir. Bu evlilikten dört erkek ve dört kız çocuğu olur. Bu çocukları ile beraber Knossos sarayında yaşarlar. Bir gün Minos, Poseidon’a kurban sunmak ister ve ondan kendisine uygun bir kurban vermesini ister. Bunu duyan Poseidon Minos’a beyaz bir boğa gönderir (Girit Boğası). Kral Minos bu boğayı kurban edileceği yere götürür. Fakat kurban etmeye kıyamaz ve onun yerine başka bir boğayı kurban eder. Bunu farkeden Poseidon çok sinirlenir ve onu cezalandırmak amacıyla, kraliçe Pasiphae’yi boğaya âşık eder.
O zamanlar Knossos sarayında Daidalos adında çok zeki bir mühendis yaşarmış. Daidalos, Kraliçenin emri üzerine ahşaptan yapılmış üzerine deri geçirilmiş bir inek makedi yapar. Ardından kraliçe bu makedin içine saklanır ve boğa ile birlikte olur. Bu birliktelik sonrasında, boğa başlı insan vücutlu bir yaratık yani “Minotor” doğar…
Girit’in Labirenti
Minotor ilk başta diğer çocuklar gibi büyütülmesine rağmen zaman içerisinde yırtıcı hale gelir ve insanla beslenmeye başlar. Bu hareketleri durdurulamayınca, babası Minos, Daidalos’a içinden çıkılması imkânsıza yakın bir yapıya sahip olan Labirent’i (Labyrinthos) inşa ettirir ve Minotor’u buranın ortasına koyar. Minotor buradan çıkış yolunu bulamayınca Labirent’in içerisinde yaşamaya başlar.
Panathenaia oyunları
Efsane bu noktadan sonra bir süre Atina’da devam ediyor… Kral Minos’un oğlu Androgeos, Panathenaia oyunlarına katılmak için Atina’ya gider. Fakat bütün oyunları kazanınca kıskançlık nedeniyle öldürülür. Bu olayın Ardından Kral Minos, Atina’ya ve çevresindeki şehirlere sefer düzenler ve kazanır. Savaş sonrasında Atina’yı haraca bağlar. Bu haraca göre her yıl yedi oğlan ve yedi kız Minotor’a kurban edilmek üzere gönderilecektir… (Bazı kaynaklarda bu süre 1 yıl, bazılarında 7 veya 9 yıl olarak geçmektedir.)
Aegeus’un oğlu Theseus ve Minotor…
Haraca mahkum edilen Atinalılar için üçüncü kurban zamanında işler değişir. Atina Kralı Aegeus’un oğlu Theseus kurban edilmek için gönderilen gençlerin arasına katılarak Minotor’u öldürmek için Girit’e doğru yola çıkar. Theseus babasına, eğer Minotor’u öldürüp Labirent’ten sağ çıkarsa gemisine beyaz bayrak çekeceğini, ama ölürse mürettebatının siyah bayrak çekeceğini söyler. Girit’e varıp saraya geldiklerinde ise Kral Minos’un kızı Ariadne ve Phaedra, Theseus’u görür ve ona aşık olurlar. Bunun üzerine Prenses Ariadne, Theseus’u kurtarmak için Daidalos’tan labirentin çıkışı ile ilgili yardım ister. Daidalos, Ariadne’ye çıkış yolunu anlatır ve bir iplik yumağı verir. Theseus, bu sayede Labirent’e girerken, ipliği girişe bağlar, ardından Minotor’u uykusunda yakalar ve onu öldürür. (Bazı kaynaklarda bu olay Minotor’la savaşıp kılıçla öldürdüğü şeklindedir.)
Atina’ya Dönüş
Theseus, Labirent’te kurban edilmesi düşünülen gençleri ve Ariadne ile Phaedra’yı alıp yola çıkar. Dönüşte yol üzerinde olan Nakşa (Naksos) adasına uğrarlar fakat burada uyuyakalan Ariadne’yi unutup devam ederler.
Babasına verdiği sözü unutan Theseus, gemiye beyaz bayrak çektirmeyi unutur. Limandan gemileri izleyen Atina Kralı Aegeus, gemide dalgalanan koyu renk yelkenleri görünce oğlunun öldüğünü sanar ve kendini denize atar ve boğulur… Bu olayın sonrasında o deniz Kralın adıyla anılır ve adı Ege Denizi olur (Aegean Sea).
Theseus ise bu üzücü olayın sonrasında Atina Kralı olur.